Ceník v PDF

Velkoobchodní ceník platný
od 17.7.2018

Neprazenakava.cz

  • Jednoduchá objednávka
  • Rychlé dodání
  • Vše skladem
  • Ověření dodavatelé
  • 25 let v oboru

Prazirna-kavy.cz

Maloobchod / velkoobchod
s praženou kávou.

KONTAKTY

APe Pražírna a balírna s.r.o.
Křižany č.e. 56
463 53
tel: +420 485 178 008
info@apecafe.cz

O kávě

Zde najdete stručné charakteristiky káv, které Vám nabízíme:

 

100% arabika

 

Brazil Santos

Brazílie je bezpečně největším světovým producentem kávy - vypěstuje se zde přibližně 35% celé světové produkce (druhým největším exportérem je Kolumbie s asi 12%). Při takto velkém objemu je jasné, že zde existuje mnoho různých kvalitních druhů, ale i těch méně povedených, a je tedy potřeba pečlivě vybírat. Pěstuje se převážně arabika na nepříliš vysoko situovaných plantážích (nejvýše okolo 1500 m. n. m.), díky tomu je káva velmi jemná, nepříliš hořká a téměř bez kyselosti. Kávové třešně (plody kávovníku obsahující zelená zrnka) se zde své dužiny zbavují různě - méně kvalitní druhy suchým procesem (ale i dražší arabiky se často zpracovávají suchou cestou). Kávy vyšších jakostí jsou prané (mokrý proces), případně “polo-prané” což znamená kombinaci obou možností (tato metoda není příliš rozšířena, ale dodává kávě na chuti další zajímavé tóny, které někdo považuje za příjemné a jiný za nežádoucí).

Brazilská káva se vyskytuje téměř pouze pod označením Santos (některé méně kvalitní druhy se označují Rio) podle exportního přístavu. Pod tímto názvem se mohou ukrývat výborná zrnka, stejně tak jako méně kvalitní druhy často používané k výrobě instantních káv a podobně - vždy je tedy nutné věnovat pozornost celému názvu, jak již bylo zmíněno.

Bourbon Santos je považován za nejlepší Brazilský druh kávy a zrna z těchto stromů jsou po první tři až čtyři roky malá a vlnitá. Během této doby se jí říká Bourbon Santos. Jak stromy stárnou zrna se stanou větší a ztrácí na kvalitě. Poté se jim začne říkat “plochá zrna Santosu”.

Santos je velmi oblíbený pro svou jemnou, lahodnou chuť bez kyselosti a příjemné kávové aroma.


Colombia Excelso
Do Kolumbie přišla káva z Venezuely ve druhé polovině 18. století. Kávovníku se na Kolumbijských pohořích zvaných Cordillery skvěle daří a dnes zde roste asi 12% světové produkce kávy, což ji řadí na druhé místo hned po Brazílii (35%). Většina kávy je pěstována na menších farmách a poté vykoupena Kolumbijskou federací pěstitelů kávy. Rozděluje se na tři hlavní druhy - nejvyšším stupněm je Supremo, druhá nejvyšší jakost je Extra a jejich kombinací vznikl druh Excelso. Většina kolumbijské kávy je velmi kvalitní a zpracována mokrým způsobem.

Chuť i aroma jsou velmi výrazné, se středním až plným tělem a vyváženou kyselostí.


Colombia Supremo

Do Kolumbie přišla káva z Venezuely ve druhé polovině 18. století. Kávovníku se na Kolumbijských pohořích zvaných Cordillery skvěle daří a dnes zde roste asi 12% světové produkce kávy, což ji řadí na druhé místo hned po Brazílii (35%). Většina kávy je pěstována na menších farmách a poté vykoupena Kolumbijskou federací pěstitelů kávy. Rozděluje se na tři hlavní druhy - nejvyšším stupněm je Supremo, druhá nejvyšší jakost je Extra a jejich kombinací vznikl druh Excelso. Většina kolumbijské kávy je velmi kvalitní a zpracována mokrým způsobem.

Chuť i aroma jsou velmi výrazné, se středním až plným tělem a vyváženou kyselostí.


Costa Rica

První rostlinky kávovníku údajně dovezl na Kostariku v roce 1779 španělský cestovatel Navarro.

Kostarická káva roste předevšim v okolí hlavního města San José v regionech Tarrazu, Herediá, Tres Rios a Volcan Poas. Káva z této malé středoamerické země je známa svou vysokou kvalitou - většina exportované kávy je SHB (Strictly Hard Bean - “velmi tvrdého zrna”), drobní farmáři (kteří tvoří asi 85% produkce země) zde jejímu zpracování věnují zvláštní péči. O tom svědčí dvě zajímavá fakta - 1) V Kostarice se smí pěstovat pouze arabiky, které jsou zpracovávány převážně mokrým způsobem. 2) Země neexportuje nekvalitní kávu, ta se musí udat na domácím trhu.

Má příjemnou sladko-kyselou, výraznou, plnou chuť a jemné, kořeněné aroma.


Cuba

Pěstování kávovníku začalo na Kubě v 18. století a již v počátcích se velmi slibně rozvíjelo. Vzrůstající ceny cukru po první světové válce odvrátily pozornost pěstitelů od pěstování kávy, čímž její produkce silně klesla. Její vzestup byl zaznamenán opět s klesající cenou cukru. Přední místo na světovém trhu zaujala káva produkovaná v provincii Oriente, Santa Clara a Pinar del Rio. Za nejlepší kubánskou kávu je považován druh Turguino.

Káva se vyznačuje čistou chutí a příjemnou, nepříliš silnou plností.


Dominican Republic

V Dominikánské republice se káva pěstuje již od roku 1715, kdy ji sem dovezli první obchodníci. Dříve byla vyvážena pod obchodním názvem Santo Domingo. Pěstují zde pouze arabiky v různých variantách. Zdejší klima a půda je ideální pro zrání výborné kávy, která zde roste od 600 do 1500 metrů nad mořem. Nejznámější druhy jsou Cibao, Bani, Ocoa a Barahona - všechny kávy zde zpracovávají mokrým procesem.

Její chuť je jemná, plná, s mírným náznakem kyselosti a plným aroma. Dominikánská republika je ostrovní zemí s jediným sousedem a tím je Haiti. Kávy těchto dvou států jsou si díky tomu často velmi podobné - především pak druh Bani.

 

Ecuador

V Ekvádoru má pěstování kávovníku tradici již od počátku devatenáctého století. Kvalitní zrnka však často nebyla správně zpracována kvůli nedokonalému technickému vybavení. Situace se již výrazně zlepšila a nyní Ekvádor vyváží krásná zrna.

V šálku tvoří hustou, vysokou, dlouhotrvající cremu. Aroma je lehčí, s nádechem hořké čokolády či pečených kaštanů. Tělo je střední až vyšší, chuť velmi výrazná, silná, příjemně hořká s malou kyselostí a dlouhou dochutí.

 

El Salvador

Podobně jako v dalších státech Jižní a Střední Ameriky, také v Salvadoru v minulosti zuřila občanská válka - proto do Salvadoru neproniklo tolik moderních (snadněji pěstovatelných) odrůd kávovníku a stále zde najdeme ve velké míře původní arabiky typu bourbon.

K hlavním pěstitelským oblastem Salvadoru patří kraje Santa Anna, San Salvador a Ahuachapán, kde se pěstuje na lávových polích, která kávě dávají jedinečnou chuť. Nejen proto je na trhu s arabikami vysoce ceněna.

Chuť salvadorské kávy je jemná, dobře vyvážená, se středním tělem, a náznakem sladkosti. Nejlepšímu druhu této kávy se říká „přísně vysoce pěstovaná“ (Strictly High Grown-SHG). Salvador také produkuje vynikající certifikovanou organickou kávu pod názvem Pepil.

Většina salvadorské kávy je pěstována ve větším či menším stínu a poté zpracována mokrým procesem.

 

Ethiopia Geisha

Geisha (či Gesha) je jednou z nejvíce oceňovaných a vyhledávaných odrůd arabského kávovníku. Jméno získala podle etiopské vesnice Gesha, v jejíž blízkosti byla objevena. Nyní se pěstuje i v dalších afrických státech, ale největší pěstební úspěchy slaví především v Panamě a Kostarice.

Její pěstování je poměrně náročné, a výsledná sklizeň i při ideálních podmínkách a péči není příliš velká. Přesto se o její pěstování pokouší mnoho farmářů, protože “povedená” geisha má na trhu i několikrát vyšší hodnotu oproti běžným odrůdám.

Rychle rostoucí popularita geishy pramení z jedinečných vlastností těchto káv - jejich chuť i vůně jsou velmi výrazně ovocné a živé. Už v zelené - nepražené podobě nás zaskočila velice netypickou svěží vůní ovoce. Po upražení se tato vůně krásně rozvinula a pražírnu zaplavilo nádherné, sladké, ovocně-květinové aroma.

V šálku má geisha opravdu velmi charakteristickou chuť - milovníka typické, hořké, kávové chuti asi příliš nenadche, ale o to více potěší každého kávového nadšence. Nízká hořkost se skvělě doplňuje s příjemnou kyselostí, která se rozvíjí do ovocných, kakaových až mandlových tónů. Záleží samozřejmě také na způsobu přípravy - geishy se obecně doporučuje připravovat překapáváním, či jinou alternativní metodou. Chutná nám i espresso z geishy, ale její jedinečnost zde není tolik patrná.

Etiopská geisha kterou Vám nyní nabízíme je z pěstitelské farmy Bebeka, pěstována v těsné blízkosti vesnice Gesha, podle které je celá odrůda pojmenována. Roste tedy ve svém původním a ideálním prostředí. Místní klima bohaté na srážky a půda bohatá na živiny, tvoří skvělé podmínky pro zrání jedinečných zrn. Káva je pěstována ve stínů, společně s kořením jako např. černý pepř apod. Farma Bebeka produkuje také další skvělé arabiky a zajímavostí je její med z květů kávovníku.

Zrna jsou zde samozřejmě sklízena ručně a zpracována suchým procesem.

 

Ethiopia Sidamo

Etiopie je matkou arabiky a divoké bobule stále pěstují kmeny vysoko v horách. Ve východní Etiopii rostou kávovníky ve výšce mezi 1500 a 2000 metry na malých rolnických pozemcích a farmách. Tyto kávy se mohou nazývat longberry Harrar (velké zrno), shortberry Harrar (menší zrno) nebo Mocha Harrar (zrno velikosti hrášku nebo poloviny zrna). Jsou pěstovány jednoduše, zpracovávány tradiční suchou metodou. Etiopský Harrar je charakteristický svými vinnými a borůvkovými podtóny, dobrým tělem a vysokou kyselostí.

Východní Etiopie produkuje kávy mokrým procesem, zvané Ghimbi nebo Gimbi, která si zachovává vinné podtóny Harraru ale může být bohatší, více vyvážená a plnější s delším zakončením.

Jižní Etiopie produkuje kávu mokrým procesem s ovocnou kyselostí a intenzivní vůní. Tyto kávy se pojmenovávají podle oblastí, kde byly vypěstovány, jako například Sidamo nebo Yirgacheffe.

 

Ethiopia Yirgacheffe

Etiopie je matkou arabiky a divoké bobule stále pěstují kmeny vysoko v horách. Ve východní Etiopii rostou kávovníky ve výšce mezi 1500 a 2000 metry na malých rolnických pozemcích a farmách. Tyto kávy se mohou nazývat longberry Harrar (velké zrno), shortberry Harrar (menší zrno) nebo Mocha Harrar (zrno velikosti hrášku nebo poloviny zrna). Jsou pěstovány jednoduše, zpracovávány tradiční suchou metodou. Etiopský Harrar je charakteristický svými vinnými a borůvkovými podtóny, dobrým tělem a vysokou kyselostí.

Východní Etiopie produkuje kávy mokrým procesem, zvané Ghimbi nebo Gimbi, která si zachovává vinné podtóny Harraru ale může být bohatší, více vyvážená a plnější s delším zakončením.

Jižní Etiopie produkuje kávu mokrým procesem s ovocnou kyselostí a intenzivní vůní. Tyto kávy se pojmenovávají podle oblastí, kde byly vypěstovány, jako například Sidamo nebo Yirgacheffe.

 

Guatemala

Guatemala je v produkci kávy nejvýznamnější zemí ze šesti států Střední Ameriky. Pro pěstování kávovníku má zvlášť příznivé podmínky jak klimatické, tak půdní. Na světovém trhu je káva Guatemala vysoce ceněna.

Jedna z nejlěpších káv na světě se pěstuje ve střední vysočině Guatemaly. Nejslavnější marketingové názvy jsou: Antigua, Coban a Huehuetenango. Nejvyšší jakost guatemalské kávy najdeme pod označením SHB (Stricly Hard Bean) - pokud za tímto označením následuje ještě název oblasti ( Antigua, Atitlan, Cobán a podobně), znamená to, že tato konkretní káva byla schválena Guatemalskou kávovou asociací a odpovídá chuťovému profilu dané části země. Kávy které se chuťově odlišují, se označují pouze SHB.

Nejkvalitnější guatemalská káva prochází mokrým procesem. Kávy z různých regionů se od sebe mírně líší, ale obecně mají vyšší kyselost a lehčí až střední tělo s kouřovými, kořeněnými a čokoládovými tóny.

 

Honduras

Podobně jako okolní státy, i Honduras byl velmi zdevastován ničivým hurikánem Mitch v roce 1998 a poté v roce 1999 bouřkami a záplavami. Produkce kávy byla těmito přírodními katastrofami téměř zastavena a její obnova trvala poměrně dlouho, tím spíš, že většina pěstitelů byly malé rodinné farmy (či malá družstva), které přišly o své jediné pěstitelské a zpracovatelské vybavení a na zničených plantážích museli začít znovu od nuly.

Nyní je již produkce plně obnovena a na území Hondurasu se káva pěstuje v polohách od 300 do 1500 metrů nad mořem. Nejdůležitější plantáže jsou v oblastech Santa Barbara, Santa Rosa de Copan a La Paz. Jak nám napovídá velké rozpětí v polohách, kde je káva pěstována (cca 300 - 1500 m n. m.), tak můžeme najít mnoho jakostí Hondurasské kávy. Káva z vysokých poloh (označena HG neboli High Grown či ještě lépe SHG - Strictly High Grown) je velmi dobré jakosti, pečlivě vytříděného zrna a po upražení velmi úhledného vzhledu.

Chuťově se hondurasská arabika blíží některým z nejlepších jakostí světových káv. Díky vysokému obsahu kofeinu, který je na arabiku jeden z nejvyšších, se svou “silou” velmi podobá robustě - je příjemně hořko-kyselá, s lehčím až středním tělem.


India Plantation A

Kávová kultura má v Indii dlouhou tradici. Uvádí se, že první kávovníky se zde začaly pěstovat již okolo roku 1600, kdy z Mekky přivezl poutník Baba Budan první semena. Vyvážet kávu z Indie začali až Britové v 19. století.

Dnes je Indie pátým největším producentem kávy na světě (po Brazílii, Kolumbii, Mexiku a Etiopii). Podobně jako ve výše jmenovaných státech i v Indii je možné najít mnoho různých pěstovaných druhů a jakostí. Nejlepší místní arabiky se označují Plantation A (či jen Planta A), ale roste zde také mnoho velmi kvalitní robusty, která si často nezadá s arabikami nižších jakostí.

Indie má osm hlavních pěstitelských oblastí, všechny jsou na jihu země - nejznámější jsou Baba Budan, Niligris a Shevaroys. Dobrá indická káva roste také v části Karnatka (původně Mysore), Kerala a Tamilnadu (původně Madras). V dobrých letech můžou tyto kávy obsahovat delikátní kyselost typickou pro guatemalskou kávu a plnost typickou pro dobrou jávskou kávu. Kromě toho tyto kávy obsahují unikátní kořeněné tóny muškátového oříšku, hřebíčku, kardamomu a pepře.

Káva rostoucí v Indii má mnohem více společného s kávou indonéskou než s kávami z Afriky nebo Arabského poloostrova. Má jemné aroma a střední až plné tělo, není příliš hořká ani kyselá, podle oblasti a druhu v ní můžeme nalézt kořeněné (káva je zde často pěstována společně s pepřem), oříškové, ovocné i čokoládové tóny.

Indie také produkuje monzunové kávy, což znamená, že zelená zrna byla vystavena působení monzunového větru skrz otevřené sklady během indického období dešťů (obvykle po dobu tří až čtyř měsíců). Tento proces redukuje kyselost a zvyšuje sladkost, což jí dělá podobnou vyzrálé indonéské kávě.

 

India Plantation B

Kávová kultura má v Indii dlouhou tradici. Uvádí se, že první kávovníky se zde začaly pěstovat již okolo roku 1600, kdy z Mekky přivezl poutník Baba Budan první semena. Vyvážet kávu z Indie začali až Britové v 19. století.

Dnes je Indie pátým největším producentem kávy na světě (po Brazílii, Kolumbii, Mexiku a Etiopii). Podobně jako ve výše jmenovaných státech i v Indii je možné najít mnoho různých pěstovaných druhů a jakostí. Nejlepší místní arabiky se označují Plantation A (či jen Planta A), ale roste zde také mnoho velmi kvalitní robusty, která si často nezadá s arabikami nižších jakostí.

Indie má osm hlavních pěstitelských oblastí, všechny jsou na jihu země - nejznámější jsou Baba Budan, Niligris a Shevaroys. Dobrá indická káva roste také v části Karnatka (původně Mysore), Kerala a Tamilnadu (původně Madras). V dobrých letech můžou tyto kávy obsahovat delikátní kyselost typickou pro guatemalskou kávu a plnost typickou pro dobrou jávskou kávu. Kromě toho tyto kávy obsahují unikátní kořeněné tóny muškátového oříšku, hřebíčku, kardamomu a pepře.

Káva rostoucí v Indii má mnohem více společného s kávou indonéskou než s kávami z Afriky nebo Arabského poloostrova. Má jemné aroma a střední až plné tělo, není příliš hořká ani kyselá, podle oblasti a druhu v ní můžeme nalézt kořeněné (káva je zde často pěstována společně s pepřem), oříškové, ovocné i čokoládové tóny.

Indie také produkuje monzunové kávy, což znamená, že zelená zrna byla vystavena působení monzunového větru skrz otevřené sklady během indického období dešťů (obvykle po dobu tří až čtyř měsíců). Tento proces redukuje kyselost a zvyšuje sladkost, což jí dělá podobnou vyzrálé indonéské kávě.

 

Indonesia Bali

Káva z ostrova Bali byla dříve vyvážena pouze do Japonska, ale dnes již naštěstí tato exkluzivita neplatí. O kávu je zde velmi dobře postaráno, zpracovává se nejčastěji mokrým způsobem.

Její chuť je čistá a plná se zemitými tóny typickými pro oblast Indonesie.

Indonesia Bali je káva menšího zrna a mírně hořčí chuti oproti Mandhelingu či Sulawesi Kalossi.

 

Indonesia Sulawesi Kalossi

Dvě z nejlepších a nejznámějších káv na světě pochází ze Sumatry: Mandhelding a Ankola. Obě se zpracovávají za sucha a rostou ve středozápadní Sumatře, poblíž přístavu Pandang v nadmořských výškách od 800 do 1500 metrů. Mandhelding je známý pro své bylinkové aroma, plnost, nízkou kyselost a bohatou a jemnou chuť.

Sulawesi Kalossi je silnejší, plného těla, bez kyselosti a v chuti můžeme cítit čokoládové tóny. Aroma je výrazné, typicky kávové.

Na indonésském ostrově Sulawesi (dříve Celebes) se většina kávy pěstuje v hornatých oblastech na jihozápadě ostrova, na sever od přístavu Ujung Padang v oblasti zvané Toraja podle původních obyvatel této oblasti. Kromě tohoto názvu se pro označení místí kávy také často používá jméno Kalossi podle blízkého města (existuje více kombinací názvů jako Sulawesi Kalossi, Sulawesi Toraja, Celebes Toraja, Celebes Kalossi atd.). Káva se pěstuje na větších plantážích i na malých rodinných farmách a je většinou zpracovávána mokrou metodou. Velká část místních malopěstitelů zpracovává zrna polo-suchým procesem, který není příliš rozšířený, ale poskytuje kávě její velmi osobitou chuť.


Indonesia Mandheling

Dvě z nejlepších a nejznámějších káv na světě pochází ze Sumatry: Mandhelding a Ankola. Většina kávy na Sumatře roste na severní a středozápadní části ostrova, poblíž přístavu Pandang v nadmořských výškách od 800 do 1500 metrů.

Káva se zde pěstuje na větších plantážích i malých rodinných farmách. Větší produkce kávu zpracovávají různými způsoby, používá se suchá i mokrá cesta. Velká část místních malopěstitelů zpracovává zrna polo-suchým procesem, který není jinde ve světě příliš rozšířený, ale poskytuje kávě její velmi charakteristickou chuť.

Mandhelding je známý pro své bylinkové aroma, plnost, nízkou kyselost a bohatou a jemnou chuť.

 

Indonesia Java

Na Indonésském ostrově Jáva se kávovník pěstuje již konce sedmnáctého století (první rostlinky byly údajně dovezeny z Indie roku 1696). Většina území je zde sopečného původu - v kombinaci s vyšší nadmořskou výškou (okolo 1400m) a místním podnebím tedy ideální podmínky pro zraní kávových třešní. Káva z Jávy byla dříve jednou z nejvyhledávanějších na světě, ikdyž nyní již ztratila něco ze svého věhlasu (nabídka jiných káv z celého světa se velmi rozrostla), tak je stále velmi žádanou pro své typické vlastnosti.
Pěstování kávovníku zde dlouho probíhalo nezávisle na zbytku světa, setkáváme se tedy s nepříliš rozšířenou variantou arabica typica, nyní již zpracovanou téměř výhradně mokrým procesem. Kayumas je jedna z největších a nejstarších kávových farem, založených ještě holandskými kolonisty (další jsou např. Blawan, Djampit, Pancoer nebo Tugosari).

V šálku zaujme krásnou neprostupnou cremou a příjemně nasládlým, lehce dřevitým aroma. V chuti je výrazná, se střední hořkostí, příjemnou jemnou aciditou a lehounkou zemitostí. Tělo je střední až plné a po dopití Vám v ústech zůstane dlouhá, výrazná dochuť (aftertaste).

 

Kenya

Keňa pilně pracuje na zajišťování kvality všech zrn, která jsou vyvážena. Káva se pěstuje na malých farmách a pěstitelé jsou odměňováni vysokými cenami za kvalitu zrn. Hlavní region pro růst sahá jižně od 5000 metrů vysoké hory Keňa až po hlavní město Nairobi. Keňská káva prochází mokrým procesem a prodává se podle velikosti zrn, kde AA (případně AA+) značí největší zrna a za nimi následuje A a B. Nejlepší Keňská káva, označována jako Estate Kenya, může stát až dvakrát více než obyčejná AA zrna, ale vyplatí se to. Obrovské tělo, ohromující vinná kyselost a černorybízová příchuť a aroma dělá z kávy Estate Kenya jednu z nejlepších káv světa.

Keňská káva je jednou z našich nejoblíbenějších arabik pro svou příjemnou vůni a plnou ovocně-čokoládovou chuť.

 

Malawi

Malawi je malý africký stát nacházející se mezi Zimbabwe a Tanzánií. Dříve země produkovala převážně kávu robusta, ale v posledních letech je ceněna hlavně pro svou výbornou arabiku. Káva zde roste na plantážích asi 1000m nad mořem, její zrno není typicky zelené, ale lehce namodralé. Po upražení je káva velmi příjemně výrazná a aromatická. Chuť je plná, mírně nasládlá s tóny čokolády a lehkou ovocnou kyselostí.

 

Mexico

Většina mexické kávy pochází z jižní části Spojených států mexických. Jedním z největších producentů je stát Veracruz - zde se káva pěstuje převážně v nižších polohách (tato se využije pro míchání do směsí, či na tmavší pražení), ale výjimkou jsou kávy označované jako “Altura” (španělský výraz pro výšku či vrchol hory). Označení Altura má většinou ještě druhou část a tím je určena konkrétní oblast pěstování - nejznámější altury jsou např. Altura Coatepec, Altura Orizaba a Altura Huatusco.

Nedaleko se nachází další pěstitelské oblasti ve státě Oaxaca - káva z této oblasti se také těší velmi dobré pověsti a na trh se uvádí pod označením “Oaxaca” nebo “Oaxaca Pluma”.

Třetím mexickým státem produkujícím výbornou kávu je Chiapas - nejjižnější část země, káva se zde pěstuje kousek od hranic se sousední Guatemalou. Dříve byla prodávána pod názvem Tapachula (podle města v této oblasti), ale dnes ji většinou najdeme pod názvem Chiapas.

Kvalitní mexickou kávu můžeme přirovnat k lehčímu bílému vínu - tělo je lehké, s příjemnou aciditou. Chuť je čistá, jemná, nepříliš hořká - mírně, příjemně kyselá (podobně jako např. kávy z Costa Ricy). U káv z oblasti Chiapas ležící u hranic s Guatemalou můžeme zaznamenat jiné vlastnosti - mohou být silnější a komplikovanější chuti.

V poslední době je Mexiko také jedním z hlavních vývozců různě certifikovaných káv - kávy pěstované organicky, bez chemických hnojiv a postřiků nebo fair-trade kávy, které zaručují pěstitelům ohodnocení odpovídající odvedené práci. Čím dál tím více káv nese obě tato označení. O takto pěstované kávy rychle stoupá zájem a není se čemu divit - za pár korun navíc si můžeme kromě výborné kávy dopřát také vědomí, že kvůli našemu milovanému nápoji nebyl nikdo vykořisťován a pěstování proběhlo bez zbytečných chemických hnojiv a postřiků, které zatěžují jak kávovníky samotné, tak i životní prostředí a v mnoha případech není jejich používání nutné (případně jsou nahrazeny přírodní alternativou).

Vetšina kvalitní mexické kávy prochází mokrým procesem a je vyvážena do Evropy - největší část do Německa.

 

Myanmar

Popis připravujeme.


Papua - New Guinea

Káva Papua - Nová Guinea je pěstována na východní polovině ostrova Nová Guinea. Podobně jako u káv z Indonésie se můžeme setkat se dvěma typy této kávy - prvním je káva pěstovaná na větších farmách a plantážích pečlivě zpracovaná mokrým procesem, druhou možností jsou kávy od malopěstitelů, kteří používají také mokrý proces, ale jejich technologie nejsou tak dokonalé. Tím bohužel někdy trpěla pověst těchto menších pěstitelů, protože kvalita může velmi kolísat od farmáře k farmáři. Dnes již toto naštěstí moc neplatí - technologie se stávají dostupnější i menším pěstitelům a protože je papuánská káva opravdu výborná, byl z okolního světa vyvíjen “tlak”, aby byla zpracována kvalitněji a začala se rozdělovat do několika stupňů kvality. V současné době tedy již není problém sehnat i kávu od menších farmářů ve výborné kvalitě - navíc jsou tyto kávy čím dál častěji certifikovány jako organicky pěstované.

Kávovníky se pěstují v nadmořských výškách 1300 - 1800 metrů na ostrově ležícím severně od Austrálie. Dvě nejznámější guinejské kávy jsou Sigri a Arona. Kvalita zrn mírně kolísá sklizeň od sklizně, ale celkově je na velmi vysoké úrovni. Arabiky z Papui mají jednu z nejsladších vůni, které jsme u kávy poznali a chuťově je to také jeden z našich největších favoritů - střední tělo je příjemně nasládlé, téměř bez acidity, s lehounkou zemitostí a náznaky čokoládových tónů. Má výrazné aroma, také s nádechem čokolády či exotických květin. Skvělě se hodí pro espresso, kde tvoří krásnou tygrovanou cremu.

 

Peru

Největší část produkce kávy v Peru pochází ze severní části země, z kávových oblastí Piura, Lambayegue a Cajamarca. Nejlepší kávy se vyvážejí do Evropy, Japonska a Spojených států.

Díky svému jemnému charakteru se peruánská káva často používá pro míchání espresso směsí, French roast a jako základ ochucené kávy. Dobrou kávu můžeme najít vysoko v Andách v údolí Chanchamayo (přibližně 200 km severně od hlavního města Lima) a Urubamba a severní Peru si také získává reputaci jako producent kvalitních, certifikovaných, organicky pěstovaných káv.

Káva z Peru je zpracována téměř výhradně mokrým procesem a vyznačuje se velmi jemnou, nasládlou, vyváženou chutí s minimem kyselosti a příjemným aroma. Nejvyšší jakost se označuje HG nebo SHG (High Grown – Strictly High Grown), případně i AAA a lze v ní najít tóny vanilky či oříšků.

 

Rwanda

Rwandská republika produkuje kávu od počátku 20. století. I přes její bouřlivou historii dnes tato země produkuje velice kvalitní arabiku - má pro její pěstování skvělé předpoklady. Rwanda se nikdy nebude řadit mezi velké exportéry kávy, rozhodla se proto vsadit na kvalitu. Výška okolo 1500 metrů nad mořem a půda bohatá na živiny jí dávají charakteristickou, plnou, velice rozmanitou, postupně se rozvíjející chuť. Velmi pěkné je i aroma - příjemně sladké, květinově či ovocně svěží.

 

Zambia

Afrika je pravlastí kávy a její produkce neustále stoupá. V Zambii (dříve Rhodésii) se kávovníky pěstují od padesátých let dvacátého století. Většina kávy roste v horské oblasti zvané Muchinga - v provinciích Kasama, Nakonde a Isoka, dále pak i v blízkosti hlavního města Lusaka.

V šálku se vyznačuje velmi dobrými vlastnostmi - je výrazně aromatická, má plné tělo a výraznou, jasnou chuť s příjemnou ovocnou kyselostí.

 

Zimbabwe

Pěstování kávovníku v africkém státě Zimbabwe má již určitou tradici, i když dříve byla velká část produkce vyvážena převážně do USA a do Evropy se mnoho kávy ze Zimbabwe nedostalo. Nyní už je situace jiná a není velký problém tuto zajímavou arabiku sehnat i na našem trhu. Hlavní oblast pěstování je region Chipinge na východu země. V šálku má typické vlastnosti kvalitních východoafrických káv - květinové aroma, vyvážené tělo a jemnou vinnou aciditu. Káva je zpracovávána mokrým procesem a nejvyšší jakost se značí AA. Nejznámější pěstitelské oblasti jsou Smaldeel a La Lucie.


100% robusta


India Cherry

Káva typu robusta je vyhledávána pro svůj vyšší obsah kofeinu, který může být v porovnání s některou arabikou i dvojnásobný. Využívá se také pro míchání espresso směsí, ve kterých dodává žádanou "sílu" a navíc velmi pozitivně ovlivní cremu na Vašem šálku espressa.

Robusty je na trhu mnoho druhů - od opravdového odpadu až po robusty, které se mohou kvalitou směle rovnat arabikám. My Vám nabízíme jednu z nejlepších jakostí - indickou robustu Cherry. U nás v pražírně se používá do espresso směsí, ale pokud máte rádi silnou, výraznou kávu tak Vás nezklame ani při přípravě jednodruhové kávy. Hledáte-li opravdu silnou a přitom dobrou kávu, zkuste 100% robustu India Cherry.

 

India Monsooned

Nově Vám přinášíme indickou robustu, která prošla procesem "monzunování" a díky tomu je (na robustu) velmi jemné chuti. Potlačena je zde acidita i hořkost a káva je krásně vyvážená.

Ojedinělá a nevšední je závěrečná fáze při zpracování zrn, která u žádné jiné kávy neprobíhá. Ve chvíli, kdy jsou zrnka již zbavena dužiny, očištěna a mohla by být balena do pytlů a exportována, přichází na řadu “monzunování”. To probíhá uskladněním kávy v otevřených skladech, kde vane mořský vánek a hlavně proudí vlhký “monzunový vzduch”. Pytle se zrny leží ve skladu přibližně 3-4 měsíce, během kterých je na ně pečlivě dohlíženo a jsou pravidelně kontrolovány a přehazovány kvůli regulaci vlhkosti. Po uplynutí této doby se zrna z pytlů opět vysypou, jsou opět kontrolována, nechají se vyschnout od přebytečné vlhkosti, vyleští se a až nyní jsou balena pro vývoz.

Jak tento zvláštní postup vznikl a proč se káva vystavuje na vlhký vzduch? Dříve, když byla káva do Evropy dopravována na starých dřevěných lodích, ve kterých cesta trvala několik měsíců, byla zrna vystavena podobným podmínkám. Během cesty se barva zrn změnila ze světle zelené na žlutou, ale největší změna proběhla v chuti kávy - téměř zmizela kyselost a to bylo u evropských konzumentů velmi kladně hodnoceno.

Jak se postupem času zkracovala doba dopravy a zdokonalilo balení zrn, tak se monzunová káva stávala méně a méně dostupnou - přestože pro své vlastnosi byla stále velmi žádaná. Pro uspokojení poptávky po monzunové kávě bylo zapotřebí nějak napodobit podmínky, kterým byla vystavena při dlouhých plavbách… Pobřeží Malabar, které neustále podléhá působení monzunových větrů, se tedy zdálo jako ideální místo pro výstavbu otevřených skladů a následné “monzunování” kávy, která je dovážena z vyšších pěstitelských oblastí.

V šálku je spíše jemnějšího charakteru. Na espressu vytvoří krásnou, hustou cremu ze které se line kakaovo - oříškové aroma. Vyniká jemnou vyváženou chutí s oříškovým či mandlovým nádechem a příjemnou mírnou dochutí.

 

India Parchment

Káva typu robusta je vyhledávána pro svůj vyšší obsah kofeinu, který může být v porovnání s některou arabikou i dvojnásobný. Využívá se také pro míchání espresso směsí, ve kterých dodává žádanou "sílu" a navíc velmi pozitivně ovlivní cremu na Vašem šálku espressa.

Robusty je na trhu mnoho druhů - od opravdového odpadu až po robusty, které se mohou kvalitou směle rovnat arabikám. My Vám nabízíme jednu z nejlepších jakostí - indickou pranou robustu Parchment AB. V šálku opravdu velmi výrazná, hořká, přesto čistá kávová chuť, kyselost ani zemité tóny zde téměř nejdou najít.

Tato robusta je Washed neboli "praná" - zrníčka jsou zpracována mokrou metodou, a díky tomu má káva jasnou, čistou, výraznou chuť.

 

Vietnam

K výrobě kávy Standard používáme kvalitní vietnamské robusty, což ji oproti našim ostatním kávám činí znatelně ostřejší v chuti i vůni.