Káva Indie Plantation A

Neohodnoceno
od 407 Kč od 353,91 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Má jemné aroma a střední až plné tělo, není příliš hořká, ani kyselá. Podle oblasti a druhu v ní můžeme nalézt kořeněné (káva je zde často pěstována společně s pepřem), oříškové, ovocné i čokoládové tóny.

Detailní informace

Váha: 1 Kg
Skladem
407 Kč
353,91 Kč bez DPH
Váha: 5 Kg
Skladem
1 750,01 Kč
1 521,75 Kč bez DPH
Váha: 10 Kg
Skladem
3 070,04 Kč
2 669,60 Kč bez DPH
Váha: 20 Kg
Skladem
5 479,98 Kč
4 765,20 Kč bez DPH
Váha: 40 Kg
Skladem
9 879,88 Kč
8 591,20 Kč bez DPH
Váha: 60 Kg
Skladem
13 499,85 Kč
11 739 Kč bez DPH
Váha: 60 Kg - min. odběr 10 pytlů
Skladem
12 540,06 Kč
10 904,40 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Kávová kultura má v Indii dlouhou tradici. Uvádí se, že první kávovníky se zde začaly pěstovat již okolo roku 1600, kdy z Mekky přivezl poutník Baba Budan první semena. Vyvážet kávu z Indie začali až Britové v 19. století. 

Dnes je Indie pátým největším producentem kávy na světě (po Brazílii, Kolumbii, Mexiku a Etiopii). Podobně jako ve výše jmenovaných státech i v Indii je možné najít mnoho různých pěstovaných druhů a jakostí. Nejlepší místní arabiky se označují Plantation A (či jen Planta A), ale roste zde také mnoho velmi kvalitní robusty, která si často nezadá s arabikami nižších jakostí.

Indie má osm hlavních pěstitelských oblastí, všechny jsou na jihu země - nejznámější jsou Baba Budan, Niligris a Shevaroys. Dobrá indická káva roste také v části Karnatka (původně Mysore), Kerala a Tamilnadu (původně Madras). V dobrých letech můžou tyto kávy obsahovat delikátní kyselost typickou pro guatemalskou kávu a plnost typickou pro dobrou jávskou kávu. Kromě toho tyto kávy obsahují unikátní kořeněné tóny muškátového oříšku, hřebíčku, kardamomu a pepře.

Káva rostoucí v Indii má mnohem více společného s kávou indonéskou než s kávami z Afriky nebo Arabského poloostrova. Má jemné aroma a střední až plné tělo, není příliš hořká ani kyselá, podle oblasti a druhu v ní můžeme nalézt kořeněné (káva je zde často pěstována společně s pepřem), oříškové, ovocné i čokoládové tóny.

Indie také produkuje monzunové kávy, což znamená, že zelená zrna byla vystavena působení monzunového větru skrz otevřené sklady během indického období dešťů (obvykle po dobu tří až čtyř měsíců). Tento proces redukuje kyselost a zvyšuje sladkost, což jí dělá podobnou vyzrálé indonéské kávě.