Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že od 27.7.2020 do 9.8.2020 bude v pražírně pozastavený provoz z důvodu firemní dovolené. Garantujeme odeslaní objednávek vytvořených nejpozději do 19.7.2020. Děkujeme za pochopení. Tým APe pražírny

O kávě

Rostlina kávovníku se v přírodě vyskytuje v podobě stromů nebo keřů a nejlepší podmínky pro pěstování jsou oblasti s tropickým klimatem, mezi obratníky raka a kozoroha. Pro kvalitu kávovníku jsou zásadní nadmořská výška, teplota vzduchu, dostatečné množství vody a také zastínění, které mu poskytuje ochranu. Na světě se vyskytuje přibližně stovka druhů kávovníků. Ty nejznámější jsou kávovník arabský (arabica) a kávovník statný (robusta). 

KÁVA ARABICA:

Arabica je nejrozšířenějším druhem kávy a její původ je v severovýchodní Africe. Chuť kávy arabica je oproti robustě komplexnější a rozmanitější, má nižší procento kofeinu, ale obsahuje více tuků, olejů a vitamínů. Aroma je ovocnější. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách. 

KÁVA ROBUSTA:

Chuť robusty je spíše hořká a dřevitá, oproti arabice obsahuje mnohem méňe cukru. S obsahem kofeinu ale vyhrává až trojnásobně. Její aroma je více do čokolády a oříšků. Je méně náročná na pěstování.