O kávě

Rostlina kávovníku se v přírodě vyskytuje v podobě stromů nebo keřů a nejlepší podmínky pro pěstování jsou oblasti s tropickým klimatem, mezi obratníky raka a kozoroha. Pro kvalitu kávovníku jsou zásadní nadmořská výška, teplota vzduchu, dostatečné množství vody a také zastínění, které mu poskytuje ochranu. Na světě se vyskytuje přibližně stovka druhů kávovníků. Ty nejznámější jsou kávovník arabský (arabica) a kávovník statný (robusta). 

KÁVA ARABICA:

Arabica je nejrozšířenějším druhem kávy a její původ je v severovýchodní Africe. Chuť kávy arabica je oproti robustě komplexnější a rozmanitější, má nižší procento kofeinu, ale obsahuje více tuků, olejů a vitamínů. Aroma je ovocnější. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách. 

KÁVA ROBUSTA:

Chuť robusty je spíše hořká a dřevitá, oproti arabice obsahuje mnohem méňe cukru. S obsahem kofeinu ale vyhrává až trojnásobně. Její aroma je více do čokolády a oříšků. Je méně náročná na pěstování. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení