Mexiko SHG EP

od 379,83 Kč od 339,13 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Země původu: Mexiko
Region: Chiapas
Nadmořská výška: 1.200 - 1.750 m n.m.
Zpracování:
 Prané/mokré
Odrůda: Typica, Bourbon
Producent: 
Variace farmářů

Kvalitní mexickou kávu můžeme přirovnat k lehčímu bílému vínu - tělo je lehké, s příjemnou aciditou. Chuť je čistá, jemná, nepříliš hořká.

Detailní informace

Váha: 1 Kg
Skladem
379,83 Kč
339,13 Kč bez DPH
Váha: 5 Kg
Skladem
1 636,17 Kč
1 460,87 Kč bez DPH
Váha: 10 Kg
Skladem
2 873,05 Kč
2 565,22 Kč bez DPH
Váha: 20 Kg
Skladem
5 122,78 Kč
4 573,91 Kč bez DPH
Váha: 40 Kg
Skladem
9 232,70 Kč
8 243,48 Kč bez DPH
Váha: 69 Kg
Skladem
14 515,20 Kč
12 960 Kč bez DPH
Váha: 69 Kg - min. odběr 10 pytlů
Skladem
13 507,20 Kč
12 060 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Většina mexické kávy pochází z jižní části Spojených států mexických. Jedním z největších producentů je stát Veracruz - zde se káva pěstuje převážně v nižších polohách (tato se využije pro míchání do směsí, či na tmavší pražení), ale výjimkou jsou kávy označované jako “Altura” (španělský výraz pro výšku či vrchol hory). Označení Altura má většinou ještě druhou část a tím je určena konkrétní oblast pěstování - nejznámější altury jsou např. Altura Coatepec, Altura Orizaba a Altura Huatusco.

Nedaleko se nachází další pěstitelské oblasti ve státě Oaxaca - káva z této oblasti se také těší velmi dobré pověsti a na trh se uvádí pod označením “Oaxaca” nebo “Oaxaca Pluma”.  

 

Třetím mexickým státem produkujícím výbornou kávu je Chiapas - nejjižnější část země, káva se zde pěstuje kousek od hranic se sousední Guatemalou. Dříve byla prodávána pod názvem Tapachula (podle města v této oblasti), ale dnes ji většinou najdeme pod názvem Chiapas. 

 

Kvalitní mexickou kávu můžeme přirovnat k lehčímu bílému vínu - tělo je lehké, s příjemnou aciditou. Chuť je čistá, jemná, nepříliš hořká - mírně, příjemně kyselá (podobně jako např. kávy z Costa Ricy). U káv z oblasti Chiapas ležící u hranic s Guatemalou můžeme zaznamenat jiné vlastnosti - mohou být silnější a komplikovanější chuti.

 

V poslední době je Mexiko také jedním z hlavních vývozců různě certifikovaných káv - kávy pěstované organicky, bez chemických hnojiv a postřiků nebo fair-trade kávy, které zaručují pěstitelům ohodnocení odpovídající odvedené práci. Čím dál tím více káv nese obě tato označení. O takto pěstované kávy rychle stoupá zájem a není se čemu divit - za pár korun navíc si můžeme kromě výborné kávy dopřát také vědomí, že kvůli našemu milovanému nápoji nebyl nikdo vykořisťován a pěstování proběhlo bez zbytečných chemických hnojiv a postřiků, které zatěžují jak kávovníky samotné, tak i životní prostředí a v mnoha případech není jejich používání nutné (případně jsou nahrazeny přírodní alternativou).

 

Vetšina kvalitní mexické kávy prochází mokrým procesem a je vyvážena do Evropy - největší část do Německa.